Koloskopi

 
Koloskopi er en undersøkelse av endetarm og tykktarm.

INFORMAJON TIL DEG SOM SKAL TA KOLOSKOPI


Ved en koloskopi blir tykktarmen, endetarmen og som regel nedre del av tynntarmen din undersøkt. Dette blir gjort for å kunne påvise sykdommer, som for eksempel betennelse eller sår. Vi kan ta vevsprøve (biopsi) fra slimhinna, fjerne polypper og behandle blødninger.
Utstyret ligner på en slange, omtrent like tykk som pekefingeren, og det inneholder et videokamera.


VIKGIT INFORMASJONFØR UNDER OG ETTER EN KOLOSKOPI

FØR


Det er viktig at du leser og følger instruksjonene for forberedelse til undersøkelsen nøye.


OBS! Hvis du er hjerteoperert i løpet av de siste 3 mnd. må du ta kontakt med fastlegen for å få en fullverdig informasjon angående dine medisiner. Har du kunstig hjerteklaff kontakter du fastlegen i forkant.
Har du diabetes og bruker insulin kan du kontakte oss for en timeavtale tidlig på dagen. Ta med mat til etter undersøkelsen.


Medikamenter

Bruker du Plavix, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Marevan eller Asasantin og fastlegen din ikke har bestemt noe annet, må du stoppe å ta disse medisinene i forkant. Dette er for å redusere blødningsfare med undersøkelsen.
- Plavix og Asasantin stoppes 7 dager før undersøkelse
- Marevan (Warfarin) stoppes 2 dager før undersøkelse
- Pradaxa, Xarelto og Eliquis stoppes dagen før undersøkelse (ta med medisiner slik at du kan ta dem etter utført undersøkelse)
- Alby-E, Asasantin eller Persantin kan du ta som vanlig.


Bruker du jerntilskudd slutter du med det 7 dager før undersøkelsen. Andre medikamenter kan du ta som vanlig.

 

Forberedelser og tømming av tarmen før undersøkelsen
Det er viktig at tarmen er fullstendig tømt for at koloskopiundersøkelsen skal bli vellykket. Det fører til kortere undersøkelsestid og mindre ubehag for deg. Til tømming av tarmen benytter du Plenvu/Moviprep som du kjøper reseptfritt på apoteket. Vær nøye med å følge instruksjonene nedenfor som skiller seg fra pakningsvedlegget. OBS! Har du Sitrus-allergi kan du bruke Laxabon for tømming av tarmen

 

5 dager før undersøkelsen:


Fra og med 5 dager før undersøkelsen må du unngå jerntabletter, brød/kornblandinger med hele korn, frø og nøtter (kneippbrød og loff er ok). Unngå små steiner/frø fra frukt, bær og grønnsaker (unngå f.eks. drue og kiwi). Drikk rikelig med væske ett par dager før. Dersom du har tendens til forstoppelse er det en fordel om du spiser kun flytende kost (supper og lignende) i 2 dager før undersøkelsen.

Dagen før undersøkelsen:
Du kan spise en lett frokost. Resten av dagen og frem til undersøkelsen skal du ikke spise, kun drikke klare væsker (vann, saft uten sterke fargestoffer, eplejuice uten fruktkjøtt, buljong, mineralvann).
Unngå melkeprodukter og juice med fruktkjøtt.

Dose 1: ca Kl. 19.00 tar du første dose med Plenvu/Moviprep:
- Følg pakningsvedlegget (brukerveiledning) for blandingsforhold og anbefalt væskeinntak nøye
- Hold deg i nærheten av toalettet etter å ha tatt Plenvu/Moviprep, virkningen kan komme etter 1-5 timer.


Dose 2: 4 – 6 timer før undersøkelsen tar du andre dose med Plenvu/Moviprep (samme måte som over) Det kan hende du da må stå opp om natten for å ta andre dose.
NB! Du må IKKE spise fast føde etter oppstart med tømmingsmiddel!
Drikk rikelig med klare fargeløse væsker inntil 3 timer før undersøkelsen. Du skal ikke røyke, snuse eller drikke 3 timer før undersøkelsen (faste).

Du kan få smertestillende og beroligende medisiner før undersøkelsen, i så fall kan du ikke kjøre bil før det har gått 24 timer.


UNDER

Legen har på forhånd lest henvisningen din og vil vanligvis stille komplimenterende spørsmål under undersøkelsen. Selve undersøkelsen kan vare fra noen minutter opptil 45 minutter. Endoskopet føres inn i tykktarmen. Skopet har et avansert kamera på innføringsdelen. Via en arbeidskanal kan det gis behandling og tas vevsprøver. Skopet trekkes så langsomt tilbake, og vi får da sett innsiden av hele tykktarmen.
Det er viktig at du konsentrerer deg om å puste normalt og ikke stramme musklene i magen.
Når skopet blir ført forbi svinger på tarmen kan du kortvarig kjenne knipliknende smerte. Sykepleier holder ofte et trykk på magen din for å minske ubehaget. Tykktarmer er forskjellig og undersøkelsen kan oppleves ulikt.


ETTER

Vanligvis reiser du fra klinikken rett etter undersøkelsen.
Etter undersøkelsen vil det være litt CO2-gass igjen i tarmene dine, derfor kan du kjenne deg litt oppblåst eller få litt mageknip etter undersøkelsen.
Dersom det er tatt vevsprøve i forbindelse med undersøkelsen sendes disse til nærmere undersøkelse i mikroskop på laboratoriet.


Hvilke komplikasjoner kan oppstå?


Komplikasjoner ved koloskopi er veldig sjeldent.
Allikevel kan det skje at det oppstår blødning eller hull på tarmen. Operasjon kan da bli nødvendig.
Ved mistanke om komplikasjoner er det aktuelt med videre observasjon og også eventuelt innleggelse på sykehus


Resultat av undersøkelsen

Du vil få informasjon om eventuelle normale eller unormale funn umiddelbart etter undersøkelsen. Det hender av og til at man kan glemme noe fra denne samtalen på grunn av medikamentene. Ikke vær bekymret, legen som undersøker deg sender også brev til fastlegen din hvor han sammenfatter resultatet av undersøkelsen. Resultatet av vevsprøver som er tatt vil som oftest foreligge innen 4-6 uker, og kopi av disse sendes fastlege og ditt lokalsykehus. Derfor anbefaler vi at du bestiller en time hos fastlegen din for videre oppfølging.

 

Oppfølging
Du får oppfølging hos fastlegen din.

 

KONTAKTINFORMASJON
Medi3 Oslo
Pilestredet Park 7, inng E
0176 Oslo
Tlf 22 60 40 60