Bihulekirurgi

 
Bihulekirurgi gjøres oftest ved kroniske slimhinne forandringer i nesen eller i bihulene, når vanlig medikamentell behandling ikke er nok

Disse forandringene kan gi tett nese, trykksmerter og redusert lukt/smak. Typisk konservativ behandling er at en forsøker saltvannsskyllinger med neseskyllehorn og nasale steroider( reseptbelagt nesespray) i noen måneder først. Dersom dette fungerer er det det beste siden man bevarer mest mulig naturlig funksjon i nesen og bihulene.

 

Av og til er det ikke nok med medikamentell behandling. Det kan være forhold ved slimhinnene som ikke  kan kontrolleres med lokalbehandling/skylling, det kan være arkitekturen i nesen/bihulene som gir trange forhold eller det kan være en kombinasjon av dysfunksjonell slimhinne og trang arkitektur. Da kan bihulekirurgi hjelpe. En grundig undersøkelse inkludert CT-scan av nesen og bihulene er viktig for å kunne stille en sikker diagnose. Riktig diagnose og målrettet skånsom kirurgisk teknikk er svært viktig for et godt resultat, ellers blir plagene ofte værre. Det er dòg viktig at pasienten er godt informert og forstår nødvendigheten av egeninnsats i tiden etter kirurgi.

 

Bihulekirurgi er oftest symptomatisk, dvs. den fjerner ikke årsaken til sykdommen. Årsakene kan være flere og sammensatte, men allergi og genetiske faktorer er ofte involvert. Behandling av disse årsakene er viktig i tillegg til selve kirurgien. Det er oftest nødvendig med regelmessig saltvannsskyllinger, helst daglig, i tillegg til reseptbelagt nesespray. Dette er fordi sykdommen ofte sitter i slimhinnen og den prosessen vil fortsatt være der, slimhinnen kan ikke byttes ut. Likefullt opplever de fleste å få en betydelig bedring ved bihulekirurgi når operasjonen gjennomføres på bakgrunn av rett diagnose og indikasjon. Av og til er det behov for å operere nesen i tillegg til bihulene, dette kan som oftest gjøres samtidig dersom pasienten ønsker det.

 

Bihulekirurgi må ikke sjelden gjentas etter noen år. Det er særlig aktuelt dersom en har polypper. Det er fordi polyppsykdommen sitter i slimhinnen og ikke kan fjernes. Bihulekirurgi vil dòg hos de fleste med polypper gi en klar bedring, ikke minst pga at åpningene blir større slik at saltvann og nesespray enklere kommer i kontakt med slimhinnen i nesen/bihulesystemet og demper sykdommen.

Noen har en mer omfattende tilstand som heter ASA-intoleranse som består av Astma, kronisk bihulebetennelse og nesepolypper. Disse krever ofte omfattende kirurgisk behandling i nese-bihulesystemet. Slik kirurgi bør i utgangspunktet gjøres på sykehus dersom lungefunksjonen er mye redusert og/eller det er behov for opprensking i nærheten av skallebasis som krever navigasjonssystem. En medikamentell behandling som heter «ASA deaktivering» kan være aktuelt for denne pasientgruppen dersom en har positiv provokasjonstest.

 

Selve bihuleoperasjonen foregår enten med lokalbedøvelse og avslappende medisin eller i narkose. Under operasjonen blør det litt, men ikke mye. Etter operasjonen er det vanlig å ha tamponger i nesen i noen dager, men det er ikke alltid nødvendig.. Smertestillende fås på resept, hvor første valget er paracet eller pinex forte de første dagene. Sykmelding er vanlig i 1-2 uker, avhengig av jobbsituasjon og type kirurgisk behandling.

 

Det er viktig å skylle nesen hyppig og skånsomt etter operasjonen; enten med neseskyllehorn med «halv tank» om gangen, eller med en bolle saltvann som en stikker nesen ned i og sniffer inn vannet. Skyllingen er veldig viktig for å unngå sammenvoksninger etter operasjonen. Tilhelingen tar ca. 3 uker og hyppige saltvannsskyllinger er viktig i hele denne perioden (x 5-7/ dag). Saltvann lages enkelt hjemme av 1 liter lunkent springvann og 1 ss salt uten jod. I tillegg anbefales neseoljespray i samme periode for å smøre slik at skorpene vaskes skånsomt ut. Saltvannsskyllingene anbefales å kontinuere som fast rutine 1 gang daglig dersom en vil ha det best mulig.

Pasienter som er aktuelle for bihulekirurgi på Medi3Ringvoll Klinikken er pasienter med behandlingsforsikring og private pasienter som ønsker å bli operert av kompetent nese-bihulekirurg uten å måtte vente i det offentlige systemet.

}

Oslo

Pilestredet park 7, inngang E

0176 Oslo

Åpningstider:

Mandag: 08:00 - 16:00

Tirsdag: 08:00 - 16:00

Onsdag: 08:00 -  16:00

Torsdag: 08:00 - 16:00

Fredag: 08:00 - 16:00

 

Hvordan kommer du deg til Medi3 med offentlig kommunikasjon?

Pilestredet Park ligger sentralt plassert i Oslo sentrum med nærhet til offentlig kommunikasjon. Det er 3 minutter gange til Ullevålsveien med flere bussavganger, og 3 minutters gange til trikk i Pilestredet. Nærhet til Nationaltheatret, Stortinget og Holbergs plass.


Parkering


Det er eget parkeringsanlegg tilhørende Pilestredet Park 7. I tillegg er det betalingsplasser på forsiden av bygget for besøkende.  Parkering er mulig mot betaling (9309 | EasyPark)

 

 

www.medi3oslo.no